0

Krótka historia czekolady

Ciężko uznać to za prawdę, jednak dzisiejszy przysmak wszystkich łasuchów – czekolada, nie był kiedyś słodkim kąskiem. Zanim czekolada uzyskała formę, jaką znamy dzisiaj, przeszła długą drogę uwzględniającą wiele etapów. Choć patrząc na kolorowy display reklamowy w hipermarkecie trudno nam sobie wyobrazić życie bez czekolady, w rzeczywistości nie jest to produkt współczesny. W formie, jaką znamy dzisiaj, pojawiła się dopiero w XIX wieku.

Gorzki napój

Około trzech tysięcy lat temu zaczęto uprawiać nasiona kakaowca. Dla jednych był to afrodyzjak i dar od bogów, dla innych – herezja. Cywilizacje Ameryki Środkowej, które uprawiały roślinę dającą kakao, postanowiły wytwarzać z niej gorzki napój. Przyprawiali go na przykład chilli lub wanilią, w zależności od preferencji. Ten płynny smakołyk był nie tylko potężną dawką energii, lecz także wspomnianym już afrodyzjakiem.

Europejska czekolada

Krzysztof Kolumb miał to szczęście, że był pierwszym europejczykiem, któremu dane było spróbować czekoladę. Poprzez pikanterię i gorzkawy smak, napój go nie zachwycił. Wszystko zmieniło się w 1528 roku, kiedy w Hiszpanii zaczęto produkować kakaowy napój doprawiany cukrem i wanilią. Aromatyczne dodatki od razu sprawiły, że dotąd gorzkawy wywar, stał się prawdziwym smakołykiem na hiszpańskim dworze.

czekolada (sxc.hu)

czekolada (sxc.hu)

Kostki w tabliczkach

Jak nie trudno się domyślić, z czasem zaczęto produkować praliny i osobno pakowane czekoladki. Mimo to, były one dostępne jedynie dla osób zamożnych. Przełomem stała się jednak produkcja czekolady w tabliczkach. Z czasem, dzięki popularności wyrobów czekoladowych, stały się one bardziej dostępne, nawet dla mniej majętnych mieszkańców Europy.

Piotr

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *