0

Przedłużenie terminu ważności.

Niestety często zdarza się, że będąc na zakupach wkładamy zbyt wiele produktów do swojego koszyka. Spora część z nich nie zostaje zużyta prawidłowo i niestety ulega zepsuciu. Wiele osób zastanawia się jak można wstrzymać proces psucia się owoców lub warzyw. Jest to ogromne ułatwienie szczególnie dla osób, które dużo pracują  i nie maja czasu by co drugi dzień jeździć po świeże warzywa. Dlatego też jeśli zastosujemy się do niektórych wskazów, możemy przedłużyć nieco świeżość naszych domowych produktów.

sxc.hu

sxc.hu

Jedną z podstawowych kwestii jest to, by na samym początku – przy zakupach nie wkładać do koszyka produktów za bardzo dojrzałych. Są to produkty, które trzeba niezwłocznie spożytkować ponieważ przy większym czasie mogą one ulec zepsuciu. Dlatego też starajmy się dopasować produktu do naszych możliwości żywieniowych. Kolejna z ważnych rad jest to, by przechowywać produkty w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli włożymy dany produkt do pojemnika, który wcześniej był wilgotny, z pewnością zajedzie tam pleśń. Podobnie jest w przypadku lodówki, jest to miejsce w którym występuje wilgoć dlatego też warzywa włożone luzem są narażone na szybsze zepsucie. W tym przypadku dobrze jest włożyć nabiał, owoce lub warzywa do pojemników hermetycznych, to znacznie zwiększy bezpieczeństwo produktu. Jeśli natomiast produkt nie będzie z założenia nie będziemy korzystać z produktu przez najbliższy czas warto go zamrozić. Bez obaw, większość produktów nadaje się do mrożenia szczególnie owoce, jeśli natomiast nie mamy ochoty na mrożone owoce możemy zrobić z nich przetwór. Syrop na zimę lub dżem to doskonały pomysł. W przypadku mięs możemy je ususzyć lub uwędzić, wymaga to więcej zdolności, ale na pewno rady mamy nam pomogą.

Piotr

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *