0

Skuteczne zarządzanie lokalem gastronomicznym

Posiadanie własnego lokalu gastronomicznego wiąże się z ogromną odpowiedzialnością. Na naszej głowie leży praktycznie wszystko co dotyczy restauracji. Cały wizerunek lokalu przypisywany jest naszej osobie. Wszystko co się tam dzieje odnosi się zawsze do nas. To dlatego, że właściciel odpowiada za wszystko co się tam dzieje. Można powiedzieć, że to nieprawda, bo gdy pracownik zrobi coś na szkodę to można go zwolnić lub odpowiednio ukarać. Niestety pracownik zostanie zwolniony, a liczba gości odwiedzających restauracje ulegnie gwałtownemu spadkowi. To jest jeden z wielu przykładów, dlaczego za wszystko odpowiada właściciel.

Zatrudnienie odpowiednich pracowników

Zatrudnienie to temat bardzo ciężki i złożony. Bardzo problematyczne jest zatrudnianie nowych osób, zwłaszcza gdy są to ludzie których kompletnie nie znamy. Można w ten sposób szukać i w końcu trafić na odpowiednią osobę, lecz lepiej najpierw poszukiwać pracowników w bliskiej rodzinie i znajomych. Może znajdzie się akurat jakiś kuzyn, lub znajomy któremu możemy powierzyć bez stresu większość ważnych obowiązków. Takie rozwiązanie jest dużo lepsze, ponieważ nie musimy poznawać osoby od nowa i mamy jakąś wiedzę na temat jego zachowań. Na pewno nie jest dobrym pomysłem zatrudnianie doświadczonych już osób, chyba że nasza restauracja trzyma się już dość długo na rynku. To dlatego, że taki pracownik będzie sporo wymagał ze względu na swoje umiejętności. Gdy działalność jest w fazie rozwijania się, to taka osoba będzie raczej nieopłacalna.

obsługa też może wpłynąć na sukces (pixabay.com)

Dobre wyposażenie kuchni

Kuchnia to jest swego rodzaju serce restauracji. To tutaj będą powstawać nowe potrawy, które będą wizytówką naszego lokalu. Dlatego tak samo jak o pracowników, trzeba zadbać o wyposażenie gastronomiczne. Najlepiej jest gdy cały sprzęt, który się tam znajduje będzie nowy. Nowy sprzęt gwarantuje poniekąd niską awaryjność lub jej kompletny brak. Oczywiście nie można zapomnieć o regularnym serwisowaniu wyposażenia kuchennego. Wszystko co tam się znajduje musi być zawsze sprawne i bezpieczne dla pracowników, ponieważ restauracja musi działać bez przerwy. Każda awaria może w bardzo dużym stopniu wpłynąć na opinie gości. Dobrym wyposażeniem restauracji zajmuje się między innymi firma Qgast. W swojej ofercie mają różnego rodzaju chłodziarki, frytownice, a także bardzo pożądane w restauracjach piece Retigo.

Wojciech

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *