0

Tradycyjna polska kuchnia i nalewki

Tradycyjna polska kuchnia obfituje w wiele dań, które w dzisiejszym czasie nie są już znane i przygotowywane. Jest to dla nas dość poważny problem, ponieważ w ten sposób niejako tracimy swoją tożsamość narodową. Warto jest wrócić do tych przedwojennych specjałów, ponieważ w większości przypadków są one znaczenie wyższej jakości niż te, które spożywamy dzisiaj. Na szczęście pojawiła się nadzieja na to, ze wiele się jeszcze może zmienić. W ostatnich latach w naszym kraju dzieje się coś co bez problemów możemy nazwać rewolucją gastronomiczną. Ludzie zaczęli jeść lepiej i wiele produktów przygotujemy w domu. Nie korzystamy już z restauracji niskiego poziomu i wolimy chodzić do takich, które wiemy, ze podają coś naprawdę specjalnego. W ten sposób również będziemy mieli możliwość powrotu do tradycyjnych polskich potraw. Wiele osób utożsamia naszą kuchnię jedynie z pierogami czy bigosem. Nie są to jednak potrawy, które jako jedyne można zaliczyć do tych tradycyjnych. Wszystko zmieniło się dopiero w czasie wojny, gdy ludzie nie mogli pozwolić sobie na jedzenie takich specjałów. Zaczynało brakować żywności i jadło się po prostu to, co u nas było. Po II wojnie światowej zostaliśmy właściwie już obdarci ze wszystkich naszych tradycyjnych specjałów.

Nalewki

Nie oznacza to jednak, że w dzisiejszych czaszach nie jesteśmy w stanie odtworzyć takich przepisów. Są one zapisane w różnego rodzaju księgach, które wychodziły pod koniec XVIII wieku oraz na początku XIX. W ten sposób możemy dowiedzieć się na przykład, że tradycyjnie do ostrych lub słonych potraw podawało się nalewki. Były to jednak wyroby alkoholowe znacznie wyższej klasy niż w taki rozumieniu jakie znamy. W dzisiejszych czasach można spotkać firmy, które wytwarzają produkty wysokiej jakości, które są przygotowywane zgodnie ze staropolską sztuką. Powinniśmy mieć to na uwadze, ponieważ jedynie w taki sposób będziemy w stanie przywrócić swoją kuchnię do takiego poziomu jak miało to miejsce dawniej. Ludzie w tamtym okresie jedli głównie dziczyznę, która obecnie jest bardzo rzadko wybierana. Powinniśmy poznawać nowe smaki, które dzisiaj gdzieś zanikły, ale są łatwe do odtworzenia. W sklepach często jesteśmy w stanie zaopatrzyć się w mięso ,które zostało pozyskane od zwierząt takich jak dzik czy jeleń. Są one charakterystyczne dla naszej kuchni i to właśnie na nie powinniśmy skierować swoje zainteresowanie jeżeli zależy nam na tym, aby przywrócić świetność naszym potrawom.

Tradycyjna polska kuchnia jest zróżnicowana (sxc.hu)

Tradycyjna polska kuchnia jest zróżnicowana (sxc.hu)

Nalewki

Nie będzie to jednak możliwe do tego czasu, gdy nie będziemy mieli odpowiednich nalewek. Były one dawniej nieodłącznym elementem posiłków. W innych krajach do obiadów czy kolacji stosuje się inne trunki, ale w naszej tradycji było to właśnie nalewki. Mogą być one wytwarzane z owoców, ale również z ziół. Ważne jest jednak, aby zastosować odpowiednią recepturę. Zależy na tym, aby był to alkohol wysokiej jakości, który będzie można spożywać w niewielkich ilościach jako uzupełnienie smaku i aromatu danej potrawy. Warto jest więc skomponować własną potrawę według jakiegoś staropolskiego przepisu – na pewno będzie nam to smakowało i będziemy chcieli powtórzyć taki przepis jeszcze nie raz.

Grzesiek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *